Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/deb133380/domains/raakbaar.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5835

Hoe wil jij mij aanraken? Hoe wil jij dat ik jou aanraak?

24 August 2020

Tantrisch masseren. O hemel, ik heb nooit gedacht dat ik een cursus zal gaan volgen om zo dicht tot mijzelf en de ander te komen. Fysiek nog wel! Ik was gewend contact te maken van hoofd tot hoofd. Gesprekken voeren, het is / was de kern van mijn agenda. Totdat ik ziek werd. Het verlangen ontstond om meer in contact te komen met mijn lichaam. Ik ontdekte zelfs gaandeweg dat mijn liefdestaal lichamelijke aanraking is. Huh? Maar ik had helemaal niet zoveel fysiek contact. Niet met mijzelf en niet met de ander. Ik begon steeds vaker een knuffel te geven aan de mensen die mij dichtbij stonden. Maar om nu een random persoon aan te raken? Dat doe je toch niet?!

Ik kwam voor het eerst in aanraking met tantra bij het zien van het programma ‘Mijn seks is stuk’ van Lize Korpershoek. Lize onderzoekt in dit programma waarom haar behoefte naar seks in relaties verdwijnt. Aan het eind van de documentaire ondergaat ze een tantra oefening, waardoor de wortel van haar probleem zichtbaar werd. Wauw! Ik stond versteld dat ze niet door te praten, maar door echt te doén, echt te ervaren, veel inzichtelijk kreeg. Dat wilde ik ook! Wat zou ik van mijzelf tegen komen? Hoe zou ik met een ander nog beter kunnen verbinden? Het ging mij niet om seksualiteit, wél om intimiteit. Zo geschiedde het, dat ik een cursus basis tantra heb gevolgd en gisteravond startte met de cursus tantrisch leren masseren.

Toegegeven, ik moest eerst nog een aantal mentale drempels over. Hoe intiem zou het worden tijdens zo’n cursus?! Waar word ik allemaal aangeraakt? Ho, ik wil niet dat ze aan mijn borsten, billen of neus (ja, geen idee waar dat vandaan komt 😉) zitten! Oef, moet ik dan ook anderen overal aanraken? Ieks, daar heb ik echt geen zin in. Ik hoor toch ook alleen mijn partner aan te raken? Mag ik dichtbij anderen komen terwijl ik in een relatie zit? Akkoord, ik doe het alléén en ik ga mijzelf ontwikkelen (óók in het beschermen van mijn grenzen) en ik neem dit mee in mijn relatie. En laat nou dit hetgeen zijn wat gisteravond tijdens de eerste cursusdag aan bod kwam.

Ik werd gelijk uitgedaagd. In kleermakerszit zit ik tegenover een andere cursist. ‘Hoe wil jij mij aanraken?’ hoor ik aan hem te vragen. Pff, o god. Nu komt het. Nu gaat hij zeggen hoe hij mij wil aanraken en dan mag hij dat ook doen! Ha, ik hoor mijn eigen gedachtes en merk mijn valkuil op. Natuurlijk mag hij dat niet zomaar doen, ik heb hiermee in te stemmen óf niet. De volgende opdracht gaat mij veel gemakkelijker af. De cursist vraagt aan míj hoe ík wil dat hij mij aanraakt. Hij mag mijn handen aanraken, mijn armen en schouders. Zo, dat voelt goed en meer mag hij niet. En nu is het aan hém om daar wel of niet mee in te stemmen.

We bespreken vervolgens in groepsverband wat wij nu precies geoefend hebben. Het gaat om de wheel of consent. We worden uitgenodigd bewust te worden van grenzen, respect te hebben voor grenzen, maar ook om ruimte in te nemen voor wat jij graag wil. En natuurlijk is dit niet alleen van toepassing bij fysieke aanrakingen, het gaat om zoveel meer dingen in het leven. Ik kom erachter dat ik veel makkelijker mijn verlangens uitspreek, maar mijn grenzen aangeven soms toch nog iets moeilijker vind. En laat dat nou een reden zijn waardoor mannen het veel lastiger vinden om hún verlangens uit te spreken. De mannelijke cursisten delen openhartig dat ze bang zijn over de grenzen van vrouwen te gaan of afgewezen te worden als ze hun verlangens uitspreken. Het is een interessante wisselwerking, gebaseerd op normen en waarden/ maatschappij/ opvoeding/ #metoo, zeg het maar.

Op de terugweg in de auto voel ik in ieder geval een enorme rust over mij heen. Ik ben dichter tot mijzelf gekomen en dichter tot de ander. Het is de fysieke aanraking die voor mij zoveel teweeg kan brengen. Het gaat mij niet om het genot van de aanraking. Het gaat mij om de diepere laag die naar boven komt. Een random persoon aanraken, dat doe je toch niet?! Nee, dat doe ik niet zomaar. Dat doe ik in afstemming, met onze grenzen én verlangens (en dat zéker nu tijdens de Corona perikelen 😉).

SHARE THIS STORY
×

Stel hier je vraag

× Stel hier je vraag