Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/deb133380/domains/raakbaar.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5835

‘Wat doe jij voor werk?’

16 June 2020

Deze zin heeft mij de afgelopen week veel beziggehouden. Nu ik steeds vaker in contact kom met nieuwe mensen, niet geheel onlogisch wanneer je naar een nieuwe stad verhuist, komt deze vraag meer en meer op mijn pad.

In de eerste minuten van een kennismaking is de vraag naar iemands beroep toch een geaccepteerd en veilig onderwerp. Hoewel veilig, ik moet bekennen dat ik de afgelopen jaren mij dermate onveilig voelde bij deze vraag, dat ik niet eerlijk was over mijn situatie. Ik vertelde in geuren en kleuren over het werk dat ik deed vóórdat ik ziek werd, maar dat laatste liet ik heel bewust achterwege.

Inmiddels kan ik genieten van de uiteenlopende reacties wanneer ik zonder schaamte vertel dat ik in een uitkering zit. Doorgaans worden de eerste geschrokken, ongemakkelijke stiltes afgewisseld met medelevende verdrietige blikken om tot slot de ruimte te nemen om mee te denken en mij te activeren (vrijwilligers)werk op te pakken.

Ik heb geleerd dat ieders reactie voornamelijk iets zegt over de ánder en niet zozeer over mijzelf. Maar wanneer ik geraakt wordt door iemands reactie, weet ik dat dáár nog een stukje pijn in mijzelf zit. Zo werd ik van de week meerdere keren getriggerd en stond ik op het punt in de verdediging te stappen. Ik voelde mij onbegrepen wanneer ik deelde dat ik opzoek was naar een waardevolle tijdsinvulling op mijn betere dagen. Dit werd vaak geïnterpreteerd alsof ik opzoek ben naar werk, aan het re-integreren ben etcetera. Ik miste de interesse naar mijn beweegredenen, naar mijn onderliggende behoefte. Het kwam op mij over alsof dit er niet toe deed en de stap die ik wilde zetten direct gegoten moest worden in (de weg naar) betaald werk. Niet veel later drong het tot mij door dat ik degene was die mijzelf weer een druk oplegde om te voldoen aan de maatschappelijke norm.

Ik heb geen betaalde baan en toch werk ik…aan mijzelf. Als ik dichtbij mijzelf sta voel ik veel dankbaarheid met alles wat mij dit oplevert! Ik ben trots op het feit dat ik veel tijd besteed aan het verkennen van sociale relaties, zelfzorg, gevoelens en ideeën. Ik weet dat ik iets ga vinden waar ik in geloof en natuurlijk heb ik de ambitie hiermee mijn eigen geld te gaan verdienen, binnen mijn mogelijkheden.

Of ik nu in een uitkering zit of zelfs financieel onafhankelijk ben, het is voor mij helemaal oké om de vraag te krijgen op welke manier ik mijn geld verdien. Maar laten we elkaar óók uitnodigen om elkaar écht te leren kennen.

‘Het maakt me niet uit wat je voor een werk doet. Ik wil weten waar je naar hunkert- en of je durft te dromen over het vervullen van je hartenwens’ Oriah Mountain Dreamer- The Invitation

SHARE THIS STORY
×

Stel hier je vraag

× Stel hier je vraag